De Dikke van Dale, de trotse ontvanger van het 800ste Green Key certificaat, nam deel aan het Friese Green Key Begeleidingstraject. Dit traject wordt sinds 2020 aangeboden door Toerisme Alliantie Friesland, in samenwerking met de Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland, als onderdeel van het Actieplan Circulaire Gastvrijheidssector wat eind 2023 is opgevolgd door het Interreg project 3ST. In 2021 ging het eerste begeleidingstraject van start. Dankzij deze aanpak steeg het aantal Green Key gecertificeerde bedrijven in Friesland met maar liefst 30% – van 45 naar 59 – en werden ook andere ondernemers gestimuleerd om actief met duurzaamheid aan de slag te gaan.
Bowien Dijkstra, leidinggevende bediening en administratief medewerker, die nauw betrokken was bij het Green Key certificeringsproces bij De Dikke van Dale, kijkt zeer positief terug op de ervaring:
"Door Green Key heb ik het bedrijf nog beter leren kennen, doordat je alle lagen van het bedrijf doorgaat. Van bediening, keuken tot aan algemene diensten. Het bouwt een betere band met collega’s omdat het certificeringsproces iets is wat we met het hele team hebben gedaan. We hebben ook stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbieden van biologische rode wijn waarvan de fles recyclebaar is. Daarnaast laten we koffiedik ophalen, waar oesterzwammen op gekweekt worden. Het idee is om deze oesterzwammen af te nemen en, zodra we de nieuwe menukaart invoeren, een gerecht met oesterzwammen op de kaart te zetten. Tijdens het proces ontdekten we dat we op veel andere normen al goed scoorden, zoals het vlees met het Beter Leven Keurmerk en de vis die we serveren, die afkomstig is van verantwoorde visserij en niet overbevist is.”
Bekijk hier het interview van Omroep Leeuwarden.
Op de foto: Erik van Dijk (National Operator van Green Key Nederland), Abel Reitsma (wethouder van de gemeente Leeuwarden) en Bowien Dijkstra (leidinggevende bediening en administratief medewerker de Dikke van Dale).