Deze ontwikkeling gaat voor ondernemers in de toerisme- en recreatiesector een steeds grotere rol spelen. Naast het financiële aspect (grilliger verloop van boekingen en minder afname van diensten) kunnen hitte, natuurbranden en piekbuien leiden tot onplezierige of gevaarlijke situaties op iedere camping en bungalowpark.
We zijn ons er allemaal wel van bewust dat we duurzamer moeten ondernemen en leven om de snelheid en gevolgen van klimaatverandering te beperken. Maar alleen daarmee redden we het niet. De realiteit, die we dit jaar in het zuiden van Europa al duidelljk zien is dat extremer weer de komende jaren (en waarschijnlijk decennia) nou eenmaal een feit is. We zullen onze bedriiven moeten aanpassen aan deze realiteit, oftewel adaptatie.
We moeten onszelf dus andere vragen gaan stellen. Hoe zorg je ervoor dat regenwater bij piekbuien snel afgevoerd wordt en tenten niet vollopen? Hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat regenwater in droge perioden op jouw terrein wordt vastgehouden? Is er voldoende beschutting aanwezig voor jouw gasten op hete dagen? Heb je met de brandweer of natuurbeheerder de risico's en te nemen maatregelen bij een natuurbrand al besproken?
Deze noodzaak om je terrein anders in te richten biedt ook kansen voor de natuur en biodiversiteit. Maak daarvoor zo goed mogelijk gebruik van de baten van de natuur, zoals verkoeling door schaduwwerking en de verdampingscapaciteiten van bomen, of het opvangen van regenwater met wadi's.
Herstel van natuur en biodiversiteit kunnen goed samengaan met klimaatadaptatie, als je met een andere bril naar de inrichting van het terrein gaat kijken. Het recent gepubliceerde inspiratieboek van Green Key biedt je een aantal concrete voorbeelden om hiermee aan de slag te gaan.
Deze tekst is een column uit het magazine "Recreactie" van HISWA-RECRON, geschreven door onze keurmeester Robin. Bekijk online de Recreactie Magazines.