Maak kennis met: Keurmeester Sander Verschuren
Mijn naam is Sander Verschuren van Green Leisure Group en ik ben sinds 14 jaar auditor voor Green Key. Ik bezoek met name locaties in de regio Randstad. Daarnaast keur ik ook voor Blauwe Vlag.
Maak kennis met: Keurmeester Sander Verschuren
Mijn naam is Sander Verschuren van Green Leisure Group en ik ben sinds 14 jaar auditor voor Green Key. Ik bezoek met name locaties in de regio Randstad. Daarnaast keur ik ook voor Blauwe Vlag.
Hoe lang werk je al als keurmeester?
Ik werk al 14 jaar als keurmeester.
Wat heeft je ertoe gebracht om keurmeester te worden?
Ik vind het interessant en leerzaam om een kijkje in de keuken te krijgen bij zoveel verschillende type locaties. Vanuit de Green Key bezoek ik locaties variërend van hotels tot sportstadions en van poppodia tot festivals. Voor de Blauwe Vlag bezoek ik de stranden van Rockanje t/m Den Helder en enkele jachthavens en binnenstranden.
Wat vind je het leukst aan het keuren van locaties?
Gezamenlijk met de locaties te komen tot nieuwe kansen die ze verder kunnen oppakken qua verduurzaming. Het leukste zijn natuurlijk de keuringen waarbij je te maken hebt met een enthousiast, leergierig Green Team.
Hoe ziet een typische keuringsdag eruit voor jou?
Nadat de keuring is ingepland, neem ik enkele dagen voor de audit de door de deelnemer ingevulde zelfkeuring door. Alle documenten lees ik door en ik verdiep me verder in de deelnemer. De keuring zelf start met een openingsmeeting met het Green Team. Vervolgens nemen we de ingevulde zelfkeuring door. Daarna volgt het belangrijkste gedeelte; de rondgang binnen de locatie om te bekijken of alle zaken in de praktijk kloppen. Hier bezoeken we o.a. het restaurant, de hotelkamers, de back-of-house ruimtes en de technische ruimten. Tenslotte vullen we alles aan in de zelfkeuring en worden de (eventuele) openstaande punten besproken.
Wat zijn de belangrijkste criteria waar je op let tijdens een keuring?
In principe zijn alle criteria even belangrijk, maar waar we goed op letten is of de deelnemer nog extra duurzame stappen kan zetten.
Kun je een voorbeeld geven van een innovatieve duurzaamheidsmaatregel die je hebt gezien?
We komen bijna bij elke keuring wel goede voorbeelden tegen. Sommige locaties zijn al volledig vegan, andere hebben net een mooi herbruikbaar bekersysteem geïntroduceerd. Ook zijn veel locaties bezig met het reduceren van voedselverspilling via Orbisk en zien we steeds vaker goede voorbeelden waar locaties actief omgaan met het thema flora en fauna, bijvoorbeeld door het vervangen van tegels door groen, groene daken of het plaatsen van een bijenkorf.
Wat zijn de grootste uitdagingen tijdens het keuren van locaties?
Om alle 100+ criteria te bespreken in 3-4 uur tijd. Alle normen moeten besproken worden en in sommige gevallen is dat een uitdaging om binnen een dagdeel te bespreken.
Wat motiveert jou om betrokken te blijven bij het keuringsproces?
Dat ik elke audit wel weer goede voorbeelden vind die de deelnemers verder kunnen doorvoeren qua verduurzaming. Dit helpt de deelnemers om verder te verduurzamen.
Heb je een favoriete ervaring of herinnering als keurmeester?
Ik heb geen favoriete herinnering, maar audits op bijzondere locaties zijn natuurlijk uniek. Je komt op unieke plekken, bijvoorbeeld langs het veld van een voetbalstadion of op het podium van bijzondere theaters of poptempels.
Hoe zie jij de toekomst van duurzaam toerisme en de rol van Green Key daarin?
Volgens de Nederlandse klimaatdoelstellingen moeten bedrijven in 2050 volledig circulair en CO2-neutraal zijn. Green Key geeft de deelnemers een leidraad en motivatie om duurzame stappen te zetten om op koers te blijven richting de doelstellingen van 2050. Duurzaamheid is geen thema dat de komende decennia verdwijnt, maar wordt alleen maar belangrijker. Bedrijven met een Green Key zijn niet duurzaam, ze zijn aan het verduurzamen. En Green Key ondersteunt hiermee als tool.
Wat zou je zeggen tegen locaties die overwegen om Green Key gecertificeerd te worden?
Ga aan de slag. Het helpt je echt om duurzaamheid breed door te voeren in je organisatie en aantoonbaar met duurzaamheid aan de slag te gaan.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen voor een locatie om Green Key gecertificeerd te zijn?
Het belangrijkste voordeel: het zorgt ervoor dat je als bedrijf je maatschappelijke verantwoordelijkheid pakt. Dit zou voor alle bedrijven de intrinsieke motivatie moeten zijn om aan Green Key deel te nemen. Daarnaast is de Green Key een belangrijk middel om je te onderscheiden als bedrijf. Alle bedrijven claimen duurzaam bezig te zijn, maar met een Green Key word je onafhankelijk getoetst en kan je daadwerkelijk claimen op de duurzame weg te zijn. Veel bedrijven eisen bij het maken van een boeking voor hotelkamers of een evenement dat bedrijven aantoonbaar duurzaam zijn. Een Green Key toont dit aan. Daarnaast wordt wetgeving rondom duurzaamheid steeds strenger en blijf je met de Green Key voorlopen op de wetgeving. Ook vinden medewerkers het steeds belangrijker dat het bedrijf waarvoor zij werken aantoonbaar duurzaam is. Tenslotte zijn duurzame bedrijven toekomstbestendiger en besparen ze financieel op energie-, afval-, water- en linnenkosten.